Wednesday, April 8, 2015

Εύκολο εκμέκ με τσουρέκι

'Οταν ήμουνα μικρή, το αγαπημένο μου γλυκό που ήθελα να μου φτιάχνει η μάνα μου στη γιορτή μου, ήταν εκμέκ. Όπου εκμέκ όμως, εμείς λεγαμε το γλυκό που σαν βάση είχε φρυγανιές σιροπιασμένες, κρέμα ζαχαροπλαστικής από πάνω και σαντιγύ. Λίγο πολύ δηλαδή, αυτό που κάνουν εδώ στη Ζάκυνθο και το λένε φρυγανιά. Να φταίνε οι ζακυνθινές ρίζες; Οι πατρινές συνήθειες; Ποιος ξέρει!



Τώρα που το τσουρεκάκι παίζει λόγω εποχής, όλο και κάποιο μπορεί να ξεμείνει. Δεν πρέπει να πάει χαμένο! Ε; Τι λέτε! Στην ανάγκη κρατήστε μερικές φέτες (δεν χρειάζεστε πολλές) για να φτιάξετε ένα απόλυτα ελαφρύ και δροσιστικό γλυκό, ό,τι δηλαδή χρειάζεται ανήμερα το Πάσχα.


Εύκολο εκμέκ με τσουρέκι
Υλικά για ταψάκι 28 εκ.
5 φέτες τσουρέκι (χρησιμοποίησα μπαγιάτικο)
400 γρ. γάλα
100 γρ. κρέμα γάλακτος (ή μόνο 500 γρ. γάλα)
μία πρέζα αλάτι
80 γρ. ζάχαρη
25 γρ. κορν φλάουρ
15 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κρόκους αυγού
1 βανίλια
1 κ. γ. βούτυρο
σιρόπι 250 μλ ή ¾ κούπας νερό και ¾ κούπας ζάχαρη
150 γρ. πλήρη κρέμα γάλακτος χτυπημένη με 1 κ. σ. άχνη ζάχαρη ή λίγο παραπάνω από μισό φακελάκι σκόνη σαντιγύ
λίγο αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση
Φτιάχνουμε σιρόπι με το νερό και τη ζάχαρη, που θα βράσουμε για 2-3 λεπτά. Μπορούμε να το αρωματίσουμε με φλούδα λεμονιού. Εγώ, αντί για σιρόπι, έβαλα σιρόπι από γλυκό κουταλιού μανταρίνι, το οποίο αραίωσα με λίγο νερό και το ζέστανα φυσικά.
Στρώνουμε σε ταψάκι το τσουρέκι. Καλύπτουμε τα κενά με κομμάτια τσουρεκιού.
Σιροπιάζουμε με ζεστό το σιρόπι.
Φτιάχνουμε την κρέμα:
Σε κατσαρόλα βάζουμε να ζεσταθεί το περισσότερο μέρος από το γάλα και την κρέμα και κρατάμε λίγο γάλα για να ανακατέψουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Σε μπλεντεράκι βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι, το κορν φλάουρ, το αλεύρι τα αυγά και τη βανίλια. Χτυπάμε καλά να ανακατευτούν όλα τα υλικά και να μην μείνουν σβώλοι αλευριού.
Ρίχνουμε το υλικό στο ζεστό γάλα και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά συνέχεια με σύρμα μέχρι να πήξει.
Όταν πήξει και πάρει δυο βράσεις, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε και το ρίχνουμε στο ταψάκι, πάνω από το τσουρέκι.
Αφήνουμε να κρυώσει η κρέμα πριν βάλουμε τη σαντιγύ. Αν δεν χρησιμοποιήσετε άμεσα την κρέμα, καλύψτε τη με μεμβράνη, να ακουμπάει η μεμβράνη καλά στην κρέμα για να μην πετσιάσει.
Όταν κρυώσει η κρέμα, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη σε σφιχτή σαντιγύ (ή τη σκόνη σαντιγύ) και την απλώνουμε στο ταψί. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρουμε. 


Για περισσότερες Πασχαλινές συνταγές, μπορείτς να ψάξετε στην κατηγορία Πασχαλινά.

Με αυτό εδώ το ποστ, θα σας αφήσω για να απολαύσω κι εγώ επιτέλους τις διακοπές μου που τόσο έχω ανάγκη.

Ας περάσουμε χρόνο με φίλους, ας μαγειρέψουμε με τα παιδιά μας, ας νιώσουμε κατάνυξη και ας πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ που μπορούμε να έχουμε καλά στο τραπέζι μας, φίλους και αγάπη από τους ανθρώπους μας. 

Καλό Πάσχα, με υγεία και μόνο υγεία!

3 comments:

  1. Λατρεύω τό εκμέκ μέ βάση τό σιροπιαστό τσουρέκι!!!
    Καταπληκτική συνταγή!!Καλό Πάσχα καί καλή Ανάσταση Κική!!
    Καλά νά περάσεις!!Φιλιά!!

    ReplyDelete
  2. Πολύ ωραίο γλυκάκι! Καλό Πάσχα Κικίτσα μου, να περάσεις όμορφα :)

    ReplyDelete
  3. Ωραία η φρυγανιά αλλά σίγουρα πιο ωραία με τη βάση από τσουρέκι.
    Δες και την δικιά μου παραλλαγή με κρεμούλα άσπρη πάνω από σιροπιαστό τσουρέκι, αλλά και γλυκό κουταλιού.

    ReplyDelete